Welkom bij de Reusch


 

Wij verkopen geen alcohol onder de 18!

Wij hebben de NIX18 afspraak gemaakt, daarmee willen wij voorkomen dat jongeren onder de 18 alcohol nuttigen.
Daarom verkopen wij geen alcohol aan personen onder de 18 jaar.



 

Ja, ik begrijp het
Inloggen
Winkelmandje

Wijndomein Aldeneyck

Producent

Cultivating Dreams Harvesting Passion

Ontstaan

In het hart van beide Limburgen, in het pittoreske Maaslandse dorpje Aldeneik, vlakbij de cultuur- en terrasjesstad Maaseik ligt de 10 hectaren grote wijngaard van Karel en Tine Henckens-Linssen. Op een zonovergoten zuidoosterhelling langs de Maas met een voor wijndruiven uitstekende mineraalrijke kiezel- en grindterroir verbouwen zij met veel passie de Pinot, Chardonnay en Riesling-druiven.

De Limburgse Maasvallei kende al bij het ontstaan van ‘Eycke’ een wijnbouwtraditie. Rond de abdij van de Aldeneiker Heiligen Harlindis en Relindis werd er al rond 750 na Chr. wijn verbouwd. De heerlijke legende van het wijnwonder getuigt van een bescheiden wijnproductie. Na een flinke onderbreking in de Middeleeuwen door een strenger klimaat en woelige tijden is de wijnbouw, én het wijnwonder, mede door de klimaatsopwarming én het droge en zonnige klimaat van de Maasvallei, definitief teruggekeerd naar Aldeneik-Maaseik.

Passie

Opgegroeid in een fruittelersfamilie met aan de basis Grootvader Jaak Purnot en later vormgegeven door Vader Hein Henckens, verbouwde Karel Henckens nog tot 1999 appels en peren op de lager gelegen percelen. In dat jaar besloten hij en zijn echtgenote Tine Linssen de stap naar hun grote passie te zetten. Op een zonnige zuidoosterhelling langs de Maas werden in het voorjaar van 2002 de eerste wijnstokken van de Pinot Blanc-druif aangelegd. Er werd, op advies van het wijnbouwinstituut in Trier, een proefwijngaard met 15 verschillende wijndruifrassen aangelegd aan de hoeve in hartje Aldeneik.

Door de fantastische resultaten in de proefwijngaard volgde een gestage uitbreiding van de wijngaard aan de Maas met de edele Pinot Gris, de delicate Pinot Noir-wijndruiven, een nieuwe Chardonnay wijngaard op Heerenlaak en als laatste uitdaging de allernieuwste Riesling-selecties. Het geheel omvat nu 50.000 wijnstokken op een oppervlakte van ruim 10 hectare. Deze Pinot-druivenrassen zijn optimaal aangepast aan de klimatologische- en bodemomstandigheden (grind) van het Maasland.

Om de kneepjes van het vak te leren heeft Karel samen met Harry Vorselen van Wijngoed Thorn, een gespecialiseerde opleiding aan het wijnbouwinstituut in Trier gevolgd. Daar heeft hij het diploma van ‘Winzer’, wijnbouwer, behaald’. Het noodzakelijke fundament voor de start van het hele wijnbouwverhaal.

Terroir

Als kwaliteitsbasis voor de Pinot-wijndruiven heeft de Maas in de loop van duizenden jaren dikke grind en kiezellagen afgezet op de oevers en de midden-terrassen. Met een toplaag van warme leem geven deze elementen hun typische mineralige aroma’s en fruitige smaak die de Pinot-wijnen uit de Maasvallei zo kenmerken. De nabijheid van rivieren en wateroppervlakten geven niet alleen de beste bodem voor de Pinot-wijndruiven maar zorgen ook voor een warmte-buffering, essentieel voor de rijping. De wijngaardhelling is Zuid-zuid-oost geörienteerd waardoor de wijndruiven van ’s morgens tot ’s avonds in de zon baden.

De wijnbouwgrens die zich traditioneel situeert tussen de 30° en 55° noorderbreedte is de laatste 30 jaar steeds verder noordelijker opgeschoven doordat ons klimaat langzaam opwarmt. De KMI-klimaatoverzichten tonen aan dat de Maasvallei tussen Maasmechelen en Roermond één van de droogste gebieden van de Benelux is. Hier regent het jaarlijks 675 liter terwijl bijvoorbeeld in Luik de regenmeter op 900 liter piekt. Waar het minder regent schijnt de zon méér, want met 1800 zonuren per jaar heeft de Maasvallei ongeveer dezelfde temperatuur als honderd jaar geleden in de Bourgogne. Bovendien is de ligging tussen 20 en 40 meter boven zeeniveau erg warm want elke stijging van 100 meter zorgt voor 1°C afkoeling.

Karel streeft naar een beperkte opbrengst per wijnstok van maximaal 50 hectoliter per hectare door het aantal trossen te halveren. Deze tijdrovende werkzaamheden in juli worden gevolgd door de groene oogst begin augustus, overtollige druiven worden zonder pardon weggeknipt. Hoe minder trossen de druivenstok moet voeden, des te geconcentreerder de smaak; een voorwaarde voor topwijnen!

Wijnmakerij

De wijndruiven worden laat in oktober met de hand geoogst op hun toppunt van rijpheid en aroma’s. Om bijzondere wijn te maken is het essentieel om het terroir te respecteren. Een wijnbouwer begeleidt enkel de druiven naar de fles door een hoog technologische vinificatie! De Duitse topfirma Scharfenberger leverde een roterende volledig computergestuurde pneumatische pers van 4.200 liter. Deze perstechniek is spectaculair door het opblazen van een membraan of ballon die de druiven heel zachtjes en onder zeer lage druk perst. Hierdoor is het druivensap van een superieure kwaliteit. Deze technieken respecteren met de grootste zorg de origine van de druiven om de uiteindelijke wijnsmaak te benadrukken, dit is de ware essentie van “terroir”

Met de uitbreiding van het bedrijf is er vanaf de wijnoogst 2017 een nieuwe en grotere wijnmakerij in bedrijf genomen. In deze nieuwe grote “Chai“ zorgen roestvrijstalen temperatuurgecontroleerde rijpingsvaten en Franse eiken barriques voor een perfect evenwicht tussen traditie en de allernieuwste technieken. De vroegere koelhuizen beginnen een 2de leven als wijnkelder of geklimatiseerde wijnopslag. Tijdens het gistingsproces wordt de temperatuur van de roestvrijstale cuves nauwgezet beheerst zodat de aroma’s optimaal behouden blijven. Elk vat heeft een dubbele wand waardoor ijswater stroomt om zo de temperatuur te beheersen voor een optimale alcoholische fermentatie.

De witte Pinot Blanc en Pinot Gris worden eerst ontsteelt waarna minstens 5 uur schilcontact volgt. Na de zachte persing klaart het sap gedurende 24 uur en start de gisting. Deze gisting duurt 4 à 5 weken op lage temperaturen met aansluitend een rijping van 6 maanden op de fijne gist.

De Pinot Noir krijgt een VIP-behandeling door een koude-maceratie van minstens 5 dagen zonder kneuzing. Daarna volgt een open fermentatie met vrij warme wisselende temperaturen voor een optimale extractie van kleur en tannines. De schillenhoed wordt handmatig en 5x per dag in de gistende wijn gedrukt, zo houdt men écht de vinger op de pols. Met verder nog één délestage duurt de hele cuvaison 3 weken.


Filter
Weergave:
Sorteren:

Geen artikelen gevonden

Helaas zijn er geen artikelen gevonden die voldoen aan uw zoekopdracht.
Pas uw zoekcriteria aan.
Homepage
Weergave:
Sorteren:
Filter

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen