Domein Holset
Eerst was er de wijn, toen het Domein en nu is Domein Holset voor iedereen. In 2008 liepen Marianne Blijdesteijn en Erik Leferink rondjes te draaien om de vervallen boerderij in Holset. Aan de voorkant het vriendelijk dorpje Holset, met wat horeca en een oud kerkje, aan de achterkant het schitterende Heuvelland. Daar is het idee ontstaan om iets op deze mooie plek te doen. Wijn misschien? Druiven? Het leuke van wijnbouw is dat je het landschap ‘meeneemt’ en dat past perfect in het Heuvelland Druiven zijn een gewas dat wel 30-50 jaar kan staan en steeds beter wordt. De bodem waarin de druiven wortelen heeft löss in de bovenste laag, met daarin wat vuursteen, kiezel, kalksteen en kalksteenachtige stenen. Domein Holset valt zowel onder de BOB (beschermde oorsprongsbenaming) Mergelland als Vijlen. Naast de wijngaarden rondom Holset is een 4 hectare groot perceel in Rott (bij Vijlen) in productie. Daar staat onder andere de Cabernet Blanc en Johanniter voor de Bruut van Holset en de Dot van Holset als wel Souvignier Gris en Johanniter voor de Prins van Holset.
In 2017 zijn de laatste ruimtes schoongeveegd van het bouwstof: De oude boerderij in Holset is omgevormd tot wijndomein. Hier groeien en bloeien de druiven waar we mousserende wijn van maken, geheel volgens de traditionele methode. In onze winkel en proeflokaal zijn de wijnen te proeven en te koop. Je kan hier slapen in een van de kamers of het vakantiehuis van het wijndomein.
We werken nauw samen met Wijndomein Martinus. Martinus Vinifieert een deel van onze druiven. In 2020 startten we onze eigen BubbelProductieKelder, vlakbij aan de Rijksweg in Lemiers. Hier vindt zowel de eerste als de tweede vergisting (op de fles) plaats . Deze stap maakt het voor Domein Holset mogelijk meer te experimenteren en zodoende ons assortiment te verbijzonderen. Dat ga je proeven. Waar de wereld globaliseert en robotiseert ontstaat de behoefte aan vakmanschap, kleinschaligheid en ‘lokaal’. Wij geven daar, met alles wat we hebben en met alles wat we zijn inhoud aan.
In 2017 zijn de laatste ruimtes schoongeveegd van het bouwstof: De oude boerderij in Holset is omgevormd tot wijndomein. Hier groeien en bloeien de druiven waar we mousserende wijn van maken, geheel volgens de traditionele methode. In onze winkel en proeflokaal zijn de wijnen te proeven en te koop. Je kan hier slapen in een van de kamers of het vakantiehuis van het wijndomein.
We werken nauw samen met Wijndomein Martinus. Martinus Vinifieert een deel van onze druiven. In 2020 startten we onze eigen BubbelProductieKelder, vlakbij aan de Rijksweg in Lemiers. Hier vindt zowel de eerste als de tweede vergisting (op de fles) plaats . Deze stap maakt het voor Domein Holset mogelijk meer te experimenteren en zodoende ons assortiment te verbijzonderen. Dat ga je proeven. Waar de wereld globaliseert en robotiseert ontstaat de behoefte aan vakmanschap, kleinschaligheid en ‘lokaal’. Wij geven daar, met alles wat we hebben en met alles wat we zijn inhoud aan.