Boerderij Crijns is gevestigd in een hoeve, daterend uit ca. 1820, te Geleen. Het is een echt familiebedrijf. Generatielang is de familie al werkzaam op het bedrijf, dat bestaat uit een boerderijwinkel en een akkerbouwtak en wordt geleid door Hubert en echtgenote Renate, samen met een tiental medewerkers. Op de akkers worden suikerbieten, vroege en late aardappelen, korrelmaïs, brouwgerst , spelt, bakrogge en groene asperges geteeld. De brouwgerst is bestemd voor de Gulpener Bierbrouwerij en de spelt en bakrogge voor de broodbakkerij. Ongeveer 20 jaar geleden zijn we begonnen met de particuliere verkoop van zelf geteelde aardappelen en scharreleieren en dit is door de jaren heen uitgegroeid tot een volwaardige boerderijwinkel. Buiten de zelf geteelde aardappels en groene asperges, worden alle producten bij voorkeur ingekocht bij boeren en producenten uit de regio.
Inhoud Versbox:
Zuivel: Rijstepap, Chocoladevla, Mergelland boter en Jongeboeren kaas, van Zuivelboerderij Mergelland
1 pakje Knapkoop van Bakkerij Schreurs
1 fles Blauwe bessen sap van de Berkelaarshof
1 potje Kersenjam van de Berkelaarshof
1 potje Honing van Imkerij "Bie Ome Thei"
1 potje Stroop van Canisius
Verse Elstar appels en Conference peren uit de regio
Zuivelboerderij Mergelland (Reijmerstok):
Voor (H)EERLIJKE boerenzuivelproducten uit het Mergelland, dagelijks op ambachtelijke wijze vers bereid.
Bakkerij Scheurs (Swalmen):
Knapkook is een droge, harde maar ook broze lekkernij. Een specialiteit van Midden-Limburgse bodem. Knapkook werd vroeger gemaakt van het restje deeg dat overbleef bij het vlaaibakken. Dit restje werd dun uitgerold, met boter bestreken en soms met wat suiker bestrooid. Vervolgens werd het samen met de vlaaien in een grote oven gebakken. Zo ontstond een “baksel” dat snel brak of knapte: “Knapkook”. Knapkook is dus eigenlijk uit zuinigheid ontstaan.
De Berkelaarshof (Echt):
Op de hof bij de familie Konings worden kersen en blauwe bessen geteeld. Daarnaast lopen er ook runderen en varkens op het bedrijf waarvan in eigen slagerij mooie worsten, karbonades, biefstuk en meer wordt gemaakt.
Imkerij “Bie Ome Thei” (Obbicht):
Mooie goud-gele zuivere honing gemaakt door hard werkende bijen en een beetje hulp van Ome Thei.
Canisius (Schinnen):
Stroop moet lekker zijn en Canisius weet als geen ander hoe lekkere stroop gemaakt moet worden. Voor 1 kilo zuivere appelstroop worden maar liefst ca. 7 kilo appels verwerkt, veelal afkomstig uit eigen streek. Aan Canisius stroop worden geen additieven, kleurstoffen en of kristalsuikers toegevoegd. Canisius stropen worden dan ook steeds populairder, o.a. door de hoge voedingswaarde van stroop. Bovendien is Canisius stroop niet alleen lekker op de boterham, pannenkoek of toast maar is het ook een aanwinst in de keuken als smaakmaker in de bereiding van veel gerechten.
Weetje: Knapkook werd heel vroeger ook wel scheepsbeschuit genoemd. Dit stamt nog af van de tijd dat de schepen nog werden voortgetrokken door paarden. Zo ongeveer de 18de eeuw. De knecht die met de paarden meeliep langs de oever, kocht in de Maasdorpen de knapkook. Vervolgens bracht hij de koek tot in Rotterdam en verder. Omdat de koek met de schepen kwam en qua textuur, broosheid, leek op beschuit noemden de mensen van boven de rivieren de koek ook wel scheepsbeschuit. Door zijn structuur droogt de knapkook niet snel uit en is daardoor lang eetbaar.
Volgens Nederland DIS is er bijna geen oude koeksoort waar zo veel ruzie over is en wordt gemaakt.
Aan de belgische kant van de Maas worden knapkoeken gebakken. Van spelt verbouwd rond Sittard worden deze koeken ook gemaakt. Trouwens in een vierkant op de landkaart rond Thorn zijn vele bakkers die zeggen de authentieke knapkoek te maken. Er zijn recepten met gist en met bakpoeder. Kaneel en grove suiker zit er meestal wel. Maar ja, recepten veranderen in de loop van de tijd.
Hoe het ook zit: een ding moet een Knapkook doen “Knap”- zeggen als het in stukken breekt.
Alle producten in dit pakket worden met veel passie door onze producenten geteeld, geproduceerd en verwerkt binnen een straal van 46 km vanaf Schimmert of zoals wij zeggen, “eten en drinken van zover je kunt kijken”. Daarna worden deze met veel liefde verwerkt tot een mooi smakelijk eindproduct.
LET OP!
Deze box kan twee dagen na bestelling worden opgehaald bij Crijns Boerderijwinkel, Bergerweg 108, 6167 RA Geleen. Openingstijden: ma van 12:30-17:30; di t/m do van 09:00 - 17:30; vr van 08:30-17:30 en za van 08:30-16:00.